woensdag 23 mei 2012

Avondexcursie Zuidlaardermeergebied o.l.v. Groninger Landschap 22-05-2012

Als vervolg op de lezing die de heren Stevens en Mulder van het Groninger Landschap bij Groei & Bloei afdeling Veendam e.o. hielden was het vandaag tijd voor een avondwandeling in het gebied Leinwijk.
Op de parkeerplaats nog even stilstaan bij de kaart van het gebied.
Met 12 deelnemers gaan we op weg door de rietlanden waar het gezang van de Kleine Karekiet ons vergezelt. Het is 19.00 uur geweest en toch nog behoorlijk warm, zo'n 27 graden!
De zon staat al laag boven het Zuidlaardermeer in de verte. We staan op een bruggetje waar de heren ons iets vertellen over de vistrap die hier was.
We volgen het pad langs het water en beklimmen aan het eind de uitkijktoren van waar af we een prachtig uitzicht hebben over het gebied. Plotseling kraakt er beneden iets in de struiken en twee enorme Schotse Hooglanders komen tevoorschijn. De heren trekken zich niet veel van ons aan en grazen rustig verder als ik even bij ze ga kijken.
De waterplas ligt er rustig bij, weinig watervogels zijn aanwezig. Wat eenden, ganzen, zwanen maar geen grote groepen zoals John en ik vorig jaar zagen. Wel zien we nu een flink aantal bruine Kiekendieven overvliegen.
Een groep geiten met hun jongen graast vredig, op de achtergrond is nog net een zeilboot op het Zuidlaardermeer te zien.
Moeder en kind liggen op hun gemakje en bekijken ons rustig.
Een heerlijke wandeling, veel bloeiende planten, veel vogels waarvan we velen vooral gehoord hebben en twee gidsen met hart voor het gebied.

1 opmerking:

Jenny zei

Leuk zo'n wandeling in de natuur bij avond. groetjes Jenny