woensdag 11 januari 2012

De ladenkast van oud naar nieuw

Van Berendina en Ties kregen we een oude ladenkast uit de winkelinventaris van de ouders van Ties. De achterkant en een zijkant waren niet meer te redden en moesten dus gesloopt worden waarna dit geraamte over bleef.
Een flinke stapel laden met beslag en stokoud interieur hoorde erbij. Flink de stofzuiger erdoor gehaald en een lekker fris sopje. In sommige laden zit een stickertje van de fabrikant, Fa. L. Scheepstra in Leeuwarden.
Op internet kwam ik het volgende tegen over dit bedrijf:
De in 1889 opgerichte BOEKBINDERIJ Fa L. Scheepstra vestigde zich in 1917 aan de Zuidergrachtswal. De tuinderswoning met diepe tuin die daar stond werd grotendeels afgebroken. Alleen een rondbogige doorgang herinnert daar nog aan. De architect van de nieuwbouw was H.H. Kramer. De activiteiten van de firma werden later uitgebreid met winkelbetimmeringen, schoolmeubilair en kantoorbehoeften. In 1921 werd de kantoorruimte uitgebreid en ontwierp Kramer een uithangbord. Thans is alleen de werkplaats (boekbinderij) en het kantoor nog in functie. De overige ruimten zijn verbouwd en geschikt gemaakt om als kantoor te worden verhuurd.
De bijbehorende stapel glazen ruitjes kregen een wasbeurt in de vaatwasser.
Bij Hornbach in Groningen werden de achterwand en zijwand van triplex op maat gezaagd en door ons aangebracht. Daarna was het tijd om alles opnieuw in de beits te zetten. Omdat de enig overgebleven zijkant en de bovenkant de kleur donker eiken hadden en het front van kast en laden van eikenhout is gemaakt hebben we uiteraard gekozen voor een donkereiken beits.
Het heeft wel enige lagen gekost om de kleur overal gelijk te krijgen maar het is gelukt en de laden kunnen erin.
Tot slot de glazen ruitjes er weer in, helaas ontbreken er twee en is er van één ruitje een hoek af maar dat is eenvoudig op te lossen door nieuwe te kopen.
De kast staat op zijn plekje en diverse laden zijn nu gevuld met knutsel- en bloemschikspullen. We zijn tevreden met het resultaat en hopen nog lang plezier ervan te hebben. Met dank aan Berendina en Ties!


1 opmerking:

Jenny zei

Leuk zo'n kast, kun je heel wat spulletjes in opbergen. Zou ook wel wat voor mij zijn zoiets. Heb genoeg wat er in past. groetjes Jenny